sałatka ze szparagów i wędzonego łososia

5 maja 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

300 g ugotowanych zielonych szparagów
100 g zielonego groszku w zalewie
100 g wędzonego łososia norweskiego
200 g ugotowanego makaronu penne
50 g pomidorków koktajlowych
2 pokrojone w piórka czerwone cebule

Sos:
50 g sosu francuskiego Prymat
150 ml oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
50 ml wytrawnego sherry
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Prymat
Sól,
świeżo mielony czarny pieprz ziarnisty Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Sos francuski wymieszać z oliwą, dodać musztardę, sherry, sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem.

Szparagi przekroić wzdłuż na pół, dodać odsączony groszek, pokrojonego w paski łososia, cząstki pomidorków oraz cebulę. Wszystko połączyć z wystudzonym makaronem penne. Tak przygotowaną sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem, udekorować świeżą natką pietruszki. Do sałatki można również dodać mały pęczek rukoli.

źródło: www.prymat.pl




FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...