Sałatka ze szparagami i truskawkami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałatka ze szparagami i truskawkami

1 lipca 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

1/2 sałaty frisee

1,5 szklanki listków młodego szpinaku

2 pęczki cienkich zielonych szparagów

1 średni ogórek

20 dag twardych i soczystych truskawek

300 ml jogurtu greckiego

50-70 ml wody mineralnej

sól

pieprz

czosnek granulowany

suszona natka pietruszki

oregano

rozmaryn (zmielony)

sok z cytryny

gorczyca (zmielona)

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy. Jogurt mieszamy z wodą, doprawiamy do smaku ziołami i sokiem z cytryny (zamiast nich możemy użyć gotowej mieszanki przypraw). Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.

file1341175682



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Rzadko takie sytuacje występują, mnie nigdy nic się nie zdarzyło...
Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Warto rozważyć ich zakup, by zapewnić sobie skuteczniejszą ochronę w razie wystąpienia sytuacji awaryjnej....
Wałek czy pędzel do malowania
Jeśli malujemy duże, gładkie powierzchnie, lepiej sięgnijmy po wałek. Pędzel nieumiejętnie użyty może...
Reklama dla firmy z branży monitori…
Reklama powinna być odpowiednio dostosowana do danej grupy odbiorców, zrozumiały, perswazyjny, konstruowany w...