Sałatka z ziemniaków z kolorowymi jajeczkami

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszna i prosta, ale ślicznie wygląda i świetnie smakuje

składniki:

  • 1 op. jajeczek przepiórczych 18 szt.
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3-4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1 cebula czerwona  ,
  • 3-4 nieduże ogórki kiszone  ,
  • 4 ziemniaki śroedniej wielkości
  • 2-3 szczypty szafranu
  • 2 łyżki koncentratu soku z buraków czerwonych
  • do przybrania: kilka listków sałaty, kilka gałązek natki pietruszki albo innej zieleniny

sposób przygotowania:

Jajeczka zalać zimną, osoloną wodą, gotować 5 min. ostudzić i obrać ze skorupek. Naszykować 2 szklanki – do jednej wlać sok z buraków i dolać wody do wysokości 1/2 szkl. – włożyć 6 jajeczek. Do drugiej włożyć szafran, zalać wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. – włożyć 6 jajeczek. Obie szklanki odstawić na ok. 10 godzin w chłodne miejsce, po czym wyjąć jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z buraków włożyć pozostałe jajeczka i odstawić na 2 godziny – po tym czasie wyjąć, osuszyć. W ten sposób otrzymamy jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty, buraczkowy i różowy. Ziemniaki myjemy dokładnie, gotujemy w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i cebulę. Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie – będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa mieszamy, dodajemy zalewę, olej, koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie odstawiamy na min. 1  godzinę. Na półmisek wykładamy sałatkę, na środku robimy gniazdko z  liści sałaty, w którym układamy kolorowe jajeczka. Ozdabiamy listkami natki albo innych ziół.

    file1286198300