Sałatka z wędzonym kurczakiem i granatem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- kilka liści sałaty zwykłej (po 4-6 na porcję)
- 2 wędzone pałki kurczaka
- pestki z połowy owocu granatu
- 6 mandarynek
- kilka gałązek koperku
- sok z połowy dużej pomarańczy
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, odtłuszczonego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sposób przygotowania:
Sałatę i koperek opłukać, dokładnie osączyć. Mięso obrać od kości pałek, porwać na mniejsze kawałki. Mandarynki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Sok z pomarańczy wymieszać z jogurtem i papryką. Na półmisku ułożyć porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, na to plasterki mandarynek i kawałki mięsa. Całość skropić przygotowanym sosem i posypać listkami koperku oraz pestkami granatu. Gotowe! Proste, prawda? I zaręczam, że lekkie i bardzo smaczne :-)