sałatka z wędzonym indykiem
składniki
200 g pokrojonej w grube słupki, wędzonej piersi indyka
½ obranego i pokrojonego w grube słupki melona miodowego
½ obranego i pokrojonego w grube słupki pomarańczowego melona
2 filetowane i podzielone na cząstki pomarańcze
2 filetowane i podzielone na cząstki grejpfruty
1 główka sałaty rzymskiej
100 g kiełków słonecznika
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
Sos:
50 g sosu greckiego Prymat
2 łyżki czerwonego octu winnego
5 łyżek oleju z pestek winogron
sól,
pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
1 łyżka drobno posiekanej mięty
Sposób przygotowania:
Sporządzić sos, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki.
Sałatę opłukać pod bieżącą wodą, namoczyć w wodzie z kilkoma kostkami lodu. Po odsączeniu wody delikatnie porwać na małe kawałki i wymieszać z pokrojonymi owocami. Sałatkę wyłożyć na talerze i polać sosem. Na sałatce ułożyć pokrojonego wędzonego indyka i posypać pestkami słonecznika
na podstawie: www.prymat.pl