Sałatka z warzyw sezonowych

28 kwietnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Przepis na I porcję

-1/2 główki sałaty (100 g),

– 1 pomidor (50 g) lub (poza sezonem pomidorowym) garść pomidorków koktajlowych,

– 2 rzodkiewki (ok.45 g)

– 1/3 papryki czerwonej (50 g)

– łyżeczka posiekanego szczypiorku

na sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki oliwy, kilka kropli octu winnego

Sałatę umyć i osuszyć, podrzeć lub pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w dużej misie, na sałatę ułożyć reszte warzyw: pokrojone w plastry pomidory (pomidorki koktajlowe pokroić na połówki), następnie paprykę pokrojoną w cienkie paseczki oraz rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki.

Zrobić sos: musztardę zmieszać z wyciśniętym czosnkiem, octem i bardzo powoli dolać oliwę, sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany, całość polać przed podaniem sosem.

Całość posypać po wierzchu szczypiorkiem.

file1304007494