Sałatka z warzyw sezonowych
Przepis na I porcję
-1/2 główki sałaty (100 g),
– 1 pomidor (50 g) lub (poza sezonem pomidorowym) garść pomidorków koktajlowych,
– 2 rzodkiewki (ok.45 g)
– 1/3 papryki czerwonej (50 g)
– łyżeczka posiekanego szczypiorku
na sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki oliwy, kilka kropli octu winnego
Sałatę umyć i osuszyć, podrzeć lub pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w dużej misie, na sałatę ułożyć reszte warzyw: pokrojone w plastry pomidory (pomidorki koktajlowe pokroić na połówki), następnie paprykę pokrojoną w cienkie paseczki oraz rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki.
Zrobić sos: musztardę zmieszać z wyciśniętym czosnkiem, octem i bardzo powoli dolać oliwę, sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany, całość polać przed podaniem sosem.
Całość posypać po wierzchu szczypiorkiem.