Sałatka z makaronu typu łazanki
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- * 25 dag. makaronu „łazanki”,
- * jajka-6 sztuk,
- * ogórki w occie-6 sztuk,
- * cebula-1 sztuka,
- * czosnek-2 ząbki,
- * kolorowa papryka konserwowa swojska-6 podłużnych pasków,
- * majonez dekoracyjny „Winiary”-słoik 320 gram, lub majonez swojski ( na pewno lepszy),
- * przyprawy-sól, pieprz. ( do smaku),
- * pietruszka zielona lub koper.
Kolejna makaronowa sałatka, tym razem użyciem makaronu „łazanki”.
Etapy przygotowania
Makaron „łazanki” wrzucamy na wrzątek i 8 minut, od czasu do czasu mieszając i potem go odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo-10 minut, a potem je obieramy ze skorupki i w kostkę.
Ogórki, paprykę, cebulę kroimy drobno w kostkę.
Czosnek przeciskamy przez maszynkę.
Do miski dajemy ugotowany wcześniej makaron i wsypujemy w/w warzywa.
Doprawiamy sałatkę pieprzem i solą oraz dajemy słoik majonezu dekoracyjnego-320 gram i dokładnie mieszamy.
Wykładamy do półmiska, a na wierzch posypujemy sałatkę pietruszką zieloną, lub koprem.
Można tą zieleninę wymieszać z innymi składnikami w sałatce.