sałatka z suszonymi figami i grilowanymi gruszkami

5 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

100 g suszonych fig

2 gruszki

sałata karbowana

rukola

50 g migdałów

2 plastry szynki surowej wędzonej

30 g sera typu feta

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki miodu spadziowego

2 łyżeczki octu balsamicznego

sól, pieprz

  • gruszki kroimy wzdłuż  na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plastry,
  • polewamy łyżką oliwy i  łyżeczką miodu i octu, smażymy na patelni grillowej kilka minut,
  • migdały prażymy na suchej patelni,
  • figi zalewamy wrzątkiem na kilka minut,
  • sałatę i rukolę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki,
  • rozkładamy na talerzach,
  • układamy na sałacie gruszki, pokrojone w ćwiartki figi, migdały, pokrojoną w paski szynkę, posypujemy pokruszonym serem,
  • z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu robimy dressing, polewamy sałatkę

file1267775497