Sałatka z młodych ziemniaczków
Artykuł zewnętrzny
świetny dodatek do mięsa z grilla albo samodzielna przekąska
składniki:
- 1/2 kg młodych, małych ziemniaczków
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 cebula cukrowa
- 3-4 ogórki małosolne
- 4 ząbki kiszonego czosnku
- po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć, oczyścić. Ziemniaczki ugotować w całości. Rzodkiewki czosnek i ogórki pokroić w półplasterki, cebulę w cienkie ćwierć plasterki. Zieleninę posiekać. Przestudzone ziemniaki poprzekrawać na połówki albo ćwiartki, dodać zieleninę i warzywa. Całość oprószyć solą, pieprzem i polać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Jeśli sos byłby za gęsty można dodać 3-4 łyżki zalewy z ogórków. Schłodzić.