Sałatka z młodych ziemniaczków

13 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

świetny dodatek do mięsa z grilla albo samodzielna przekąska

składniki:

  • 1/2 kg młodych, małych ziemniaczków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 cebula cukrowa
  • 3-4 ogórki małosolne
  • 4 ząbki kiszonego czosnku
  • po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć, oczyścić. Ziemniaczki ugotować w całości. Rzodkiewki czosnek i ogórki pokroić w półplasterki, cebulę w cienkie ćwierć plasterki. Zieleninę posiekać. Przestudzone ziemniaki poprzekrawać na połówki albo ćwiartki, dodać zieleninę i warzywa. Całość oprószyć solą, pieprzem i polać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Jeśli sos byłby za gęsty można dodać 3-4 łyżki zalewy z ogórków. Schłodzić.

file1279013588