Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– łosoś wędzony – 100 g
– jagody – 0,5 szklanki
– Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 opakowanie
– świeży szpinak – 80 g
– mieszanka sałat – 80 g
– buraczki marynowane – 1 mały słoik
– świeży koperek – kilka gałązek
– kiełki lucerny
– woda – 3 łyżki
– oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Listki szpinaku i sałat umyj, osusz i w razie potrzeby – potargaj na mniejsze kęsy. Buraczki wyjmij z zalewy i pokrój w grubą kostkę.
2. Liście sałaty i kawałki buraczków wymieszaj w misce z umytymi i osuszonymi jagodami. Wyłóż na duży na talerz.
3. Na sałatce poukładaj pokrojonego w cienkie kawałeczki wędzonego łososia.
4. W osobnym naczyniu zrób sos koperkowo-ziołowy. Połącz oliwę z podkreślającym smaki składników sosem sałatkowym Knorr i zimną wodą. Wymieszanymi składnikami gotową sałatkę. Danie udekoruj kiełkami oraz szczytami świeżego koperku.