Sałatka z liści botwinki z pomidorem i parmezanem
Artykuł zewnętrzny
Botwinka kojarzy nam się przede wszystkim z zupą. Ze względu na dużą zawartość żelaza buraki mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego. Obecny w nich w dużej ilości błonnik powoduje, że buraki regulują pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałają zaparciom. Dzięki temu zapobiega tworzeniu się rakotwórczych ognisk zapalnych. Poza tym, jelito z wyczyszczonymi ściankami, lepiej przyswaja witaminy z diety. Jednak również z liści możemy przygotować pyszną orzeźwiającą sałatkę, jesteśmy pod wrażeniem jej smakiem, polecamy różne wariacje na jej temat, np: liście botwinki z kalarepą, pomidorami, szczypiorem i startym parmezanem…
składniki:
liście z dwóch pęczków boćwiny
pół kalarepy startej na tarce
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz, młody czosnek – dwa ząbki posiekany
starty parmezan wedle uznania
pomidor malinowy
opcjonalnie: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, dodajemy sok z cytryny, dwie łyżki oliwy, doprawiamy do smaku, posypujemy startym parmezanem.