Sałatka z kiwi i truskawkami

16 maja 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • garść listków sałaty lub mieszanych sałat
  • 10 truskawek
  • 6 twardych owoców kiwi (najlepsze są twarde)
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
  • 100 gram sera z niebieska pleśnią

Sałatę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Usunąć szypułki z truskawek, kiwi obrać, owoce kiwi i truskawki pokroić na ćwiartki, ocet balsamiczny wlać do rondla, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu przez około 12 minut, często mieszając, żeby rozpuścić cukier i zredukować ilość płynu. Do syropu wrzucić owoce i delikatnie zamieszać, zdjąć z ognia. Ułożyć owoce na liściach sałaty, posypać pokruszonym serem pleśniowym.

uwaga: zamiast kiwi możesz wykorzystać morele, nektarynki, brzoskwinie