Sałatka z grillowanymi truskawkami

1 lipca 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

20 dag listków młodego szpinaku

1 ser camembert

około 25-30 średnich truskawek

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

4 łyżki migdałów w płatkach

6-7 łyżek sosu winegret

PRZYGOTOWANIE:

Migdały w płatkach prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbawiamy szypułek i grillujemy metodą bezpośrednią około 3 minut, studzimy. Listki szpinaku dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Dokładnie mieszamy z sosem winegret. Szpinak przekładamy do 3-4 niedużych miseczek. Posypujemy posiekanymi orzechami. Układamy pokrojony w plasterki camembert i posypujemy dodatkowo prażonymi płatkami migdałów. Przybieramy grillowanymi truskawkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

file1341174605