Sałatka z grillowanymi truskawkami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
20 dag listków młodego szpinaku
1 ser camembert
około 25-30 średnich truskawek
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki migdałów w płatkach
6-7 łyżek sosu winegret
PRZYGOTOWANIE:
Migdały w płatkach prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbawiamy szypułek i grillujemy metodą bezpośrednią około 3 minut, studzimy. Listki szpinaku dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Dokładnie mieszamy z sosem winegret. Szpinak przekładamy do 3-4 niedużych miseczek. Posypujemy posiekanymi orzechami. Układamy pokrojony w plasterki camembert i posypujemy dodatkowo prażonymi płatkami migdałów. Przybieramy grillowanymi truskawkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.