Sałatka z buraków z ogórkiem kiszonym

19 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

3-4 średniej wielkości buraki ćwikłowe,
3-4 ogórki kiszone,
1 cebula,
2 łyżki posiekanego koperku,
2-3 oleju słonecznikowego,
2 ząbki czosnku,
do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, odrobina mielonego kminku

sposób przygotowania:

Buraki wyszorować, ugotować albo upiec w piekarniku – 30-45 min. w  zależności od wielkości. Ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić dość drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. Buraki i ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać cebulę, czosnek i  koperek. Doprawić olejem i przyprawami. Schłodzić przed podaniem.

file1279524412