Sałatka z botwinki i truskawek
Artykuł zewnętrzny
30 dag młodziutkich liści botwinki bez łodyg
20 dag truskawek
1 łyżka prażonych orzeszków pistacjowych
Sos: 1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oleju (z pestek winogron lub lniany)
1 łyżka octu balsamicznego
2-3 łyżeczki brązowego cukru
sól do smaku
świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Liście botwinki przebrać i opłukać. Truskawki pokroić, połączyć z botwinką, posypać orzeszkami. Wymieszać składniki sosu i polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 min. do nabrania smaku.
Liście botwinki przebrać i opłukać. Truskawki pokroić, połączyć z botwinką, posypać orzeszkami. Wymieszać składniki sosu i polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 min. do nabrania smaku.