Sałatka z boczniaków
Artykuł zewnętrzny
smaczna sałatka na przystawkę – przepis od „grzybniętej” koleżanki
składniki:
- 0,5 kg boczniaków
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1/2 strączka świeżej papryczki chili albo 1/2 łyżeczki suszonego chili
- do smaku: sól, odrobina cukru
sposób przygotowania:
Boczniaki oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby – nie solić, aby nie puściły soku! – smażyć kilka minut aż się lekko zrumienią. Pod koniec smażenia dodać cebulę i mieszając aż się zeszkli i nieco zmięknie, przełożyć do miski. Jeszcze gorące skropić octem, oprószyć lekko solą i odrobiną cukru, dodać posiekane chili i czosnek. Wymieszać i odstawić po ostygnięciu do lodówki na min. 1 godz.. Podawać jako przystawkę, dodatek do mięs i wędlin.