Sałatka z bobem i sosem malinowym
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 8 liści salaty endywia
- 1 szklanka świeżego bobu
- 10 strąków fasoli żółtej
- 1 mała cebula czerwona’
- 15 malin
- 3 gałązki koperku
- 3 gałązki oregano
- 3 dkg sera lazur błękitnego
- 7 pomidorków koktajlowych
SKŁADNIKI NA SOS:
- 15 dkg malin
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę myjemy i osuszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki. Bób i fasolkę gotuję około 5 minut do miękkości. Obieramy bób z łupinek. Dodajemy bób do sałaty, razem z pokrojoną fasolką. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, dodajemy koper, oregano, ser lazur.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Maliny wrzucamy do rondelka, chwilę podsmażamy, dodajemy oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy sos się zredukuję, przecedzamy przez sitko i polewamy dokładnie wymieszane warzywa