Sałatka z bobem i sosem malinowym

23 lipca 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 8 liści salaty endywia
  • 1 szklanka świeżego bobu
  • 10 strąków fasoli żółtej
  • 1 mała cebula czerwona’
  • 15 malin
  • 3 gałązki koperku
  • 3 gałązki oregano
  • 3 dkg sera lazur błękitnego
  • 7 pomidorków koktajlowych

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 15 dkg malin
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę myjemy i osuszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki. Bób i fasolkę gotuję około 5 minut do miękkości. Obieramy bób z łupinek. Dodajemy bób do sałaty, razem z pokrojoną fasolką. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, dodajemy koper, oregano, ser lazur.

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Maliny wrzucamy do rondelka, chwilę podsmażamy, dodajemy oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy sos się zredukuję, przecedzamy przez sitko i polewamy dokładnie wymieszane warzywa