Sałatka z bobem i sosem malinowym

23 lipca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 8 liści salaty endywia
  • 1 szklanka świeżego bobu
  • 10 strąków fasoli żółtej
  • 1 mała cebula czerwona
  • 15 malin
  • 3 gałązki koperku
  • 3 gałązki oregano
  • 3 dkg sera lazur błękitnego
  • 7 pomidorków koktajlowych

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 15 dkg malin,
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego,
  • Sól, Pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody i przekładam ją do szklanej miski. Dodaję cebulę pokrojoną w krążki. Bób i fasolkę gotuję około 5 minut od miękkości. Przelewam zimną wodą, bob obieram i razem z pokrojoną fasolą dodajemy do sałaty. Do miski wrzucam również pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, dodaję posiekany koper, oregano, ser lazur pokrojony w małą kostkę.

SOS:

Maliny wrzucamy do małego rondelka i chwilę podsmażam. Dodaję do nich oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, doprawiam solą, pieprzem. Jak sos się zredukuję, przecedzam przez sitko. Polewam sałatkę. Z dużej cebuli robię kwiatka.