Sałatka z bobem i sosem malinowym
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 8 liści salaty endywia
- 1 szklanka świeżego bobu
- 10 strąków fasoli żółtej
- 1 mała cebula czerwona
- 15 malin
- 3 gałązki koperku
- 3 gałązki oregano
- 3 dkg sera lazur błękitnego
- 7 pomidorków koktajlowych
SKŁADNIKI NA SOS:
- 15 dkg malin,
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego,
- Sól, Pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody i przekładam ją do szklanej miski. Dodaję cebulę pokrojoną w krążki. Bób i fasolkę gotuję około 5 minut od miękkości. Przelewam zimną wodą, bob obieram i razem z pokrojoną fasolą dodajemy do sałaty. Do miski wrzucam również pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, dodaję posiekany koper, oregano, ser lazur pokrojony w małą kostkę.
SOS:
Maliny wrzucamy do małego rondelka i chwilę podsmażam. Dodaję do nich oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, doprawiam solą, pieprzem. Jak sos się zredukuję, przecedzam przez sitko. Polewam sałatkę. Z dużej cebuli robię kwiatka.