Sałatka z bakłażanem

26 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowany bakłażan z kolorową sałatką
Składniki:
2 małe bakłażany
3/4 łyżeczki koszernej soli
olej spray
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra-virgin
1 łyżka stołowa octu
1 mały pomidor
1 ząbek czosnku
1 i 1/2 łyżeczki papryki
3 szklanki sałaty
biały kozi ser
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla. Bakłażany obrać i pokroić w plastry (wzdłuż).Posypać łyżeczką soli, pozostawić na około 5 min. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i spryskać z obu stron oliwą. Grillować aż staną się miękkie i karmelizowanego po obu stronach, tj. od 9 do 11 min. W blenderze wymieszać olej, ocet, pomidory, czosnek, paprykę i pozostałą 1/4 łyżeczki soli. W misce ułożyć liście sałaty, pokropić zrobionym sosem.Ułożyć plastry bakłażana i pokropić sosem. Następnie położyć ser. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.