Sałatka witaminowa z melona, awokado i rzodkiewki
Artykuł zewnętrzny
Ciekawe połączenie smaków w tej kolorowej salacie zasmakuje osobom, które lubią ciekawe połączenia i wyrazistość. Sałatka doskonale nadaje się na lunch czy podwieczorek. Awokado jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Uprawiane od co najmniej 9000 lat, mięsiste awokado, zawiera w sobie witaminy C, E, K, PP oraz pokaźną reprezentację przedstawicieli grupy B. Rzodkiewki są istną bombą witaminową. Znajdziesz w niej ryboflawinę, witaminę B, C i K oraz sól kwasu foliowego.
składniki:
dojrzałe awokado
1/3 żółtego melona
sałata roszponka
kiełki rzodkiewki
4 rzodkiewki
łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Roszponkę umyć i osuszyć. Awokado i melona obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryną, oliwą i posypać kiełkami.