Sałatka witaminowa z melona, awokado i rzodkiewki

18 listopada 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ciekawe połączenie smaków w tej kolorowej salacie zasmakuje osobom, które lubią ciekawe połączenia i wyrazistość. Sałatka doskonale nadaje się na lunch czy podwieczorek. Awokado jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Uprawiane od co najmniej 9000 lat, mięsiste awokado, zawiera w sobie witaminy C, E, K, PP oraz pokaźną reprezentację przedstawicieli grupy B. Rzodkiewki są istną bombą witaminową. Znajdziesz w niej ryboflawinę, witaminę B, C i K oraz sól kwasu foliowego.

składniki:

dojrzałe awokado

1/3 żółtego melona

sałata roszponka

kiełki rzodkiewki

4 rzodkiewki

łyżka oliwy z oliwek

łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

 

Roszponkę umyć i osuszyć. Awokado i melona obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryną, oliwą i posypać kiełkami.