Sałatka wiejska na ciepło
składniki:
* 10-15 małych, młodych, ugotowanych ziemniaków,
* do przybrania: koperek,
* do smaku: sól, pieprz mielony,
* 2 łyżki octu balsamicznego,
* 2 łyżki oleju słonecznikowego,
* 4-5 liści sałaty masłowej,
* 2 pomidory,
* 25 dkg cienkiej, chudej kiełbasy,
* 2 młode cebule,
* dodatkowo: ogórki małosolne
sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w dość grube plasterki. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki. Cebulę pokroić w krążki. Pomidory w nieduże cząstki. Sałatę i koper opłukać, osączyć.
Na talerzach rozłożyć porwaną na kawałki sałatę i cząstki pomidora. Rozgrzać mocno dużą patelnię, wrzucić kiełbasę, zrumienić z obu stron. Dolać olej (chyba, że z kiełbasy wytopi się dużo tłuszczu, ale moja była chuda), dołożyć ziemniaczki przeciętą stroną do patelni, usmażyć na złoto. Dołożyć krążki cebuli i smażyć aż lekko się przyrumienią. Całość oprószyć lekko solą i pieprzem. Podsmażone składniki przełożyć na talerze a na patelnię z resztkami tłuszczu wlać 3-4 łyżki wody i ocet winny – smażyć chwilę aż troszkę odparuje i powstałym sosem skropić sałatkę. Podawać posypane listkami koperku z dodatkiem ogórków małosolnych.