Sałatka „w biegu z kuskusem” w 10 minut

8 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Słaby ze mnie kucharz, więc zwykle idę na prostotę i szybkość wykonania potrawy.

Oto danko, które często pichcę, wbiegając zziajana do domu.

1) Wpadamy do kuchni, prztykamy czajnikiem, aby zagotować wodę.

2) Wsypujemy KUSKUS do miseczki, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy, aby napęczniał.

3) W międzyczasie myjemy warzywa: PAPRYKĘ, OGÓRKA, zaś POMIDORA parzymy i
obieramy ze skórki.

4) Warzywa kroimy w kosteczkę, wrzucamy do napęczniałego kuskusu, skrapiamy OLIWĄ i SOKIEM Z CYTRYNY, oraz dodajemy ulubione przyprawy (polecam odrobinę soli i pieprzu ziołowego, oraz SUSZONE ZIOŁA: pomidor, bazylia lub prowensalskie. VOILA!

Jeżeli nie lubicie kuskusu, to warto wykorzystać w jego miejsce MAKARON SOJOWY lub RYŻOWY – a w miejsce sosu i przypraw zastosować majonez zmieszany z przyprawą czosnkową, solą i pieprzem.

Szybko – zależnie od wprawy 5-8 minut, tanio i na ciepło :)

A mięsożercy, niech sobie doliczą 10 minut i podmażą kawałeczki piersi z kurczaka. Dla każdego, coś miłego.

Przepis wykorzystywałam już w innym konkursie – także proszę bez oskarżeń o plagiat :)

SMACZNEGO !

file1307528860