Sałatka słoneczko
Artykuł zewnętrzny
fasolka jest bardzo wdzięcznym warzywem, można ją przygotować na wiele sposobów
Składniki
- 30 dkg fasoli mamut
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1-2 cebulki czerwonej
- 0,5 szkl. kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- do smaku: sól i pieprz mielony
Opis przygotowania
Olej wymieszać z octem i cukrem, dodać po szczypcie soli i pieprzu. Fasolkę opłukać, przyciąć końcówki. Zalać lekko osolonym i posłodzonym wrzątkiem, ugotować, odcedzić. Jeszcze ciepłe strąki pokroić na 3 części i polać sosem, wymieszać, odstawić na 30 min.. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać i sparzyć. Paprykę, kukurydzę, koperek i osączoną cebulkę dodać do fasolki, oprószyć całość solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatka jest lepsza gdy odstawimy ją na ok. 1 godzinę aby smaki się przegryzły. Moża ją podawać jako dodatek do obiadu czy kolacji albo samodzielne danie.