Sałatka sezonowa – jesienna

1 października 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Ta bardzo prosta, a efektowna sałatka świetnie się sprawdza na imprezy lub przyjęcia :)

Składniki dla około 5 osób:

ok. 400 g sałat (lodowej, masłowej, czerwonej, rukoli)

150 g fasolki szparagowej

4 jajka ugotowane na twardo

300 g pomidorków koktajlowych (lub normalnych pokrojonych w ósemki)

pół małej cukinii

20 dużych zielonych oliwek

czubata łyżka ziaren słonecznika, uprażonych wcześniej na suchej patelni

łyżka musztardy

łyżka miodu

pół filiżanki oliwy

Przygotowanie:

Sałatę porwij na kawałki (nie używaj noża, bo tracisz w ten sposób wiele składników odżywczych), na to nałóż ugotowaną i pokrojoną na małe cząstki fasolkę, następnie pomidorki oraz oliwki pokrojone na połówki, cukinię umyj i nie obieraj (chyba że jest bardzo dojrzała i ma twardą skórę), pokrój na cienkie półplasterki i posyp nimi sałatkę. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój na ósemki, udekoruj nimi sałatkę. Wszystko posyp słonecznikiem i polej sosem.

Do sosu potrzebujesz: łyżka musztardy, łyżka miodu, pół filiżanki oliwy
Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Proporcje składników na sos można dowolnie modyfikować wedle smaku.

    file1349088108