Sałatka sezonowa – jesienna | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałatka sezonowa – jesienna

1 października 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Ta bardzo prosta, a efektowna sałatka świetnie się sprawdza na imprezy lub przyjęcia :)

Składniki dla około 5 osób:

ok. 400 g sałat (lodowej, masłowej, czerwonej, rukoli)

150 g fasolki szparagowej

4 jajka ugotowane na twardo

300 g pomidorków koktajlowych (lub normalnych pokrojonych w ósemki)

pół małej cukinii

20 dużych zielonych oliwek

czubata łyżka ziaren słonecznika, uprażonych wcześniej na suchej patelni

łyżka musztardy

łyżka miodu

pół filiżanki oliwy

Przygotowanie:

Sałatę porwij na kawałki (nie używaj noża, bo tracisz w ten sposób wiele składników odżywczych), na to nałóż ugotowaną i pokrojoną na małe cząstki fasolkę, następnie pomidorki oraz oliwki pokrojone na połówki, cukinię umyj i nie obieraj (chyba że jest bardzo dojrzała i ma twardą skórę), pokrój na cienkie półplasterki i posyp nimi sałatkę. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój na ósemki, udekoruj nimi sałatkę. Wszystko posyp słonecznikiem i polej sosem.

Do sosu potrzebujesz: łyżka musztardy, łyżka miodu, pół filiżanki oliwy
Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Proporcje składników na sos można dowolnie modyfikować wedle smaku.

    file1349088108



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz


    FORUM - bieżące dyskusje

    Tabletka "po" od 15 roku życia
    Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
    Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
    Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
    Podwyżka renty socjalnej
    Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
    Złomowanie auta
    Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...