Sałatka sezonowa – jesienna
Ta bardzo prosta, a efektowna sałatka świetnie się sprawdza na imprezy lub przyjęcia :)
Składniki dla około 5 osób:
ok. 400 g sałat (lodowej, masłowej, czerwonej, rukoli)
150 g fasolki szparagowej
4 jajka ugotowane na twardo
300 g pomidorków koktajlowych (lub normalnych pokrojonych w ósemki)
pół małej cukinii
20 dużych zielonych oliwek
czubata łyżka ziaren słonecznika, uprażonych wcześniej na suchej patelni
łyżka musztardy
łyżka miodu
pół filiżanki oliwy
Przygotowanie:
Sałatę porwij na kawałki (nie używaj noża, bo tracisz w ten sposób wiele składników odżywczych), na to nałóż ugotowaną i pokrojoną na małe cząstki fasolkę, następnie pomidorki oraz oliwki pokrojone na połówki, cukinię umyj i nie obieraj (chyba że jest bardzo dojrzała i ma twardą skórę), pokrój na cienkie półplasterki i posyp nimi sałatkę. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój na ósemki, udekoruj nimi sałatkę. Wszystko posyp słonecznikiem i polej sosem.
Do sosu potrzebujesz: łyżka musztardy, łyżka miodu, pół filiżanki oliwy
Dokładnie połącz wszystkie składniki.
Proporcje składników na sos można dowolnie modyfikować wedle smaku.