Sałatka sezonowa – jesienna

1 października 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Ta bardzo prosta, a efektowna sałatka świetnie się sprawdza na imprezy lub przyjęcia :)

Składniki dla około 5 osób:

ok. 400 g sałat (lodowej, masłowej, czerwonej, rukoli)

150 g fasolki szparagowej

4 jajka ugotowane na twardo

300 g pomidorków koktajlowych (lub normalnych pokrojonych w ósemki)

pół małej cukinii

20 dużych zielonych oliwek

czubata łyżka ziaren słonecznika, uprażonych wcześniej na suchej patelni

łyżka musztardy

łyżka miodu

pół filiżanki oliwy

Przygotowanie:

Sałatę porwij na kawałki (nie używaj noża, bo tracisz w ten sposób wiele składników odżywczych), na to nałóż ugotowaną i pokrojoną na małe cząstki fasolkę, następnie pomidorki oraz oliwki pokrojone na połówki, cukinię umyj i nie obieraj (chyba że jest bardzo dojrzała i ma twardą skórę), pokrój na cienkie półplasterki i posyp nimi sałatkę. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój na ósemki, udekoruj nimi sałatkę. Wszystko posyp słonecznikiem i polej sosem.

Do sosu potrzebujesz: łyżka musztardy, łyżka miodu, pół filiżanki oliwy
Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Proporcje składników na sos można dowolnie modyfikować wedle smaku.

    file1349088108



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...