Sałatka ryżowa z warzywami

13 lipca 2014,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki na 2 porcje obiadowe:
100 g ryżu (u mnie jaśminowy)
mała cukinia
szklanka zielonego groszku
2 garści fasolki szparagowej
2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing:
łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
koperek
sok z cytryny

 

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy.
Fasolkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy zalewając bardzo zimną wodą.
Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie w paski.
Olej/oliwę mieszamy z koperkiem i sokiem z cytryny.
Łączymy dressing z warzywami oraz ugotowanym ryżem.
Sałatkę odstawiamy na min. godzinę, aby się „przegryzła”.
Przekładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....