Sałatka ryżowa z warzywami
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 2 porcje obiadowe:
100 g ryżu (u mnie jaśminowy)
mała cukinia
szklanka zielonego groszku
2 garści fasolki szparagowej
2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing:
łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
koperek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy.
Fasolkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy zalewając bardzo zimną wodą.
Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie w paski.
Olej/oliwę mieszamy z koperkiem i sokiem z cytryny.
Łączymy dressing z warzywami oraz ugotowanym ryżem.
Sałatkę odstawiamy na min. godzinę, aby się „przegryzła”.
Przekładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!