Sałatka ryżowa z warzywami

13 lipca 2014,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki na 2 porcje obiadowe:
100 g ryżu (u mnie jaśminowy)
mała cukinia
szklanka zielonego groszku
2 garści fasolki szparagowej
2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing:
łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
koperek
sok z cytryny

 

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy.
Fasolkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy zalewając bardzo zimną wodą.
Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie w paski.
Olej/oliwę mieszamy z koperkiem i sokiem z cytryny.
Łączymy dressing z warzywami oraz ugotowanym ryżem.
Sałatkę odstawiamy na min. godzinę, aby się „przegryzła”.
Przekładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...