Sałatka owocowa z winem

13 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny


składniki:

  • 2 banany
  • 2-3 kiwi
  • 1/2 melona Cantalupe
  • kawałek arbuza
  • 1-2 pomarańcze
  • 1 szkl. białego wina, użyłam reńskiego, półsłodkiego

sposób przygotowania:

Owoce powinny być dojrzałe i słodkie!
Z miąższu melona i arbuza wyciąć kuleczki specjalną łyżeczką albo pokroić je w kostkę. Pomarańcze obrać i wyfiletować – wyciekający sok zachować. Kiwi obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Banana obrać, pokroić w  plasterki albo kostkę – skropić sokiem, który wyciekł nam przy filetowaniu pomarańczy. Owoce przełożyć do misy, zalać winem, wstawić do lodówki na 1-2 godziny – w tym czasie kilka razy delikatnie przemieszać aby wszystkie owoce przeszły aromatem wina. Podawać mocno schłodzone. Można, jako dodatek, podać bitą śmietanę, ale nie jest to konieczne.

file1279013668