Sałatka owocowa z winem

13 lipca 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny


składniki:

  • 2 banany
  • 2-3 kiwi
  • 1/2 melona Cantalupe
  • kawałek arbuza
  • 1-2 pomarańcze
  • 1 szkl. białego wina, użyłam reńskiego, półsłodkiego

sposób przygotowania:

Owoce powinny być dojrzałe i słodkie!
Z miąższu melona i arbuza wyciąć kuleczki specjalną łyżeczką albo pokroić je w kostkę. Pomarańcze obrać i wyfiletować – wyciekający sok zachować. Kiwi obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Banana obrać, pokroić w  plasterki albo kostkę – skropić sokiem, który wyciekł nam przy filetowaniu pomarańczy. Owoce przełożyć do misy, zalać winem, wstawić do lodówki na 1-2 godziny – w tym czasie kilka razy delikatnie przemieszać aby wszystkie owoce przeszły aromatem wina. Podawać mocno schłodzone. Można, jako dodatek, podać bitą śmietanę, ale nie jest to konieczne.

file1279013668



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...