sałatka na ciepło
Artykuł zewnętrzny
400 g ziemniaków
300 g kiełbasy białej surowej (cienkiej)
kilka pomidorków koktajlowych żółtych
kilka pomidorków koktajlowych czerwonych
sałata
1 papryka czerwona
50 g sera typu feta
1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą
1 łyżeczka miodu spadziowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka
- kiełbaski piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 15 minut, wyjąć,
- ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w dość duże kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą,
- piec w tłuszczu pozostałym z kiełbasek w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 30 min,
- po tym czasie dołożyć do ziemniaków pokrojone kiełbaski, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w paski paprykę i piec jeszcze 10 minut,
- na talerzach rozłożyć umytą i porwaną sałatę, na niej ułożyć ciepłe składniki sałatki,
- z oliwy, octu, miodu, musztardy soli i pieprzu zrobić dressing, polać nim sałatkę,
- na całość pokruszyć ser