sałatka na ciepło

4 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

400 g ziemniaków

300 g kiełbasy białej surowej (cienkiej)

kilka pomidorków koktajlowych żółtych

kilka pomidorków koktajlowych czerwonych

sałata

1 papryka czerwona

50 g sera typu feta

1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą

1 łyżeczka miodu spadziowego

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka

  • kiełbaski piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 15 minut, wyjąć,
  • ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w dość duże kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą,
  • piec w tłuszczu pozostałym z kiełbasek w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 30 min,
  • po tym czasie dołożyć do ziemniaków pokrojone kiełbaski, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w paski paprykę i piec jeszcze 10 minut,
  • na talerzach rozłożyć umytą i porwaną sałatę, na niej ułożyć ciepłe składniki sałatki,
  • z oliwy, octu, miodu, musztardy soli i pieprzu zrobić dressing, polać nim sałatkę,
  • na całość pokruszyć ser

file1267691852