Sałatka multijarzynowa
Artykuł zewnętrzny
4 średnie ziemniaki
4 średnie marchewki
4 średnie pietruszki
20 dkg korzenia selera
1 średni por
1 puszka groszku konserwowego
5 średnich ogórków konserwowych
8 jajek
5 łyżek majonezu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (do miękkości), gdy zupełnie ostygna – obieramy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Marchew, pietruszkę i korzeń selera gotujemy na parze. Wymienione warzywa oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. Pora dokładnie myjemy i drobno siekamy. Groszek osączmy z zalewy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
Smacznego!