Sałatka morska na słodko
Tę sałatkę polecam smakoszom rybnych specjałów, sałatka posiada lekko słodkawy smak:
1) pół kilograma filetów z ryby morskiej
2) pół szklanki ryżu białego
3) 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego
4) 2 małe cebulki
5) 4 brzoskwinie z puszki
6) 4 łyżki majonezu
7) kostka bulionu warzywnego
8) łyżka orzeszków ziemnych
9) 3 łyżeczki curry
10) sół, pieprz
11) 2 łyżki jogurtu naturalnego
Ryż ugotuj na sypko, jak wystygnie wymieszaj z sokiem brzoskwiniowym i dwiema łyżeczkami curry. Kostkę bulionową rozpuść w dwóch szklankach wrzącej wody. Umyte filety rybne zalej bulionem wazrywnym, dodaj kilka kropli soku cytrynowego i gotuj około 15 minut na małym ogniu. Brzoskwienie zmiksuj lub pokrój w drobna kostkę, dodaj posiekaną cebulkę, jogurt, majonez, curry, skórkę i sok z cytryny, wymieszaj i dopraw do smaku. Orzeszki zrumień lekko na suchej patelni. Ryż i pokrojoną rybę ułóż na półmisku, polej sosem i posyp orzeszkami.