sałatka morska
składniki:
25 dag drobnego makaronu (muszelki, kolanka, kokardki),
2 puszki krewetek (40 dag),
30 dag pieczarek,
2 brokuły,
15 dag groszku z puszki lub fasolki szparagowej,
15 dag selera,
1 czerwona papryka (20 dag),
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki posiekanego koperku,
cukier,
sól
Sos:
1 łyżka musztardy Dijon lub innej ostrej,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka skórki otartej z cytryny,
5 łyżek oleju z pestek winogron,
1 łyżeczka sosu francuskiego vinaigrette Prymat,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat,
cukier
Makaron ugotować w posolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Groszek lub fasolkę osączyć z zalewy. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, zalać posolonym oraz posłodzonym wrzątkiem, gotować 7 minut i osaczyć. Seler obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki i na sitku przelać wrzątkiem. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Krewetki osączyć na sicie (zalewę zostawić).
Przygotować sos: do miski włożyć skórkę z cytryny, musztardę, dodać sok z cytryny, zalewę z 1 puszki krewetek, francuski sosów do sałatek Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat i dolewając stopniowo olej utrzeć składniki sosu na jednolitą masę. Podczas ucierania można dodać 2-3 łyżki zimnej przegotowanej wody.
źródło: www.prymat.pl