sałatka morska

5 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

25 dag drobnego makaronu (muszelki, kolanka, kokardki),
2 puszki krewetek (40 dag),
30 dag pieczarek,
2 brokuły,
15 dag groszku z puszki lub fasolki szparagowej,
15 dag selera,
1 czerwona papryka (20 dag),
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki posiekanego koperku,
cukier,
sól

Sos:
1 łyżka musztardy Dijon lub innej ostrej,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka skórki otartej z cytryny,
5 łyżek oleju z pestek winogron,
1 łyżeczka sosu francuskiego vinaigrette Prymat,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat,
cukier

Makaron ugotować w posolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Groszek lub fasolkę osączyć z zalewy. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, zalać posolonym oraz posłodzonym wrzątkiem, gotować 7 minut i osaczyć. Seler obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki i na sitku przelać wrzątkiem. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Krewetki osączyć na sicie (zalewę zostawić).

Przygotować sos: do miski włożyć skórkę z cytryny, musztardę, dodać sok z cytryny, zalewę z 1 puszki krewetek, francuski sosów do sałatek Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat i dolewając stopniowo olej utrzeć składniki sosu na jednolitą masę. Podczas ucierania można dodać 2-3 łyżki zimnej przegotowanej wody.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...