Sałatka Mazowiecka

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 duża krucha sałata,
4 pomidory (50 dag),
1 cebula (12 dag),
1 ogórek wężowy (30 dag),
1 puszka kukurydzy (40 dag),
2 jajka ugotowane na twardo,
20 zielonych oliwek bez pestek,
1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat

Sos:
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
2 ząbki czosnku,
sól ziołowa Prymat,
cukier,
pieprz czarny mielony Prymat

można również użyć: greckiego sosu sałatkowego Prymat

Sałatę podzielić na liście, umyć, osączyć, i porozrywać na małe kawałki. Ogórek umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jajka obrać i pokroić na cząstki. Na dnie salaterki ułożyć sałatę, ogórek, następnie pomidory i posypać je cebulą. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy. Przygotować sos: czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z oliwą oraz octem i zmiksować lub ubić trzepaczką. Doprawić solą ziołową Prymat, cukrem i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Polać sałatkę, posypać oliwkami i jakami. Schłodzić przed podaniem.

Sałatkę można również polać greckim sosem do sałatek ziołowo-czosnkowym Prymat, przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. 6-8 porcji

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...