Sałatka lunchowa z tuńczykiem
Artykuł zewnętrzny
Szybka do przygotowania, pełna witamin, kolorowa sałatka – idealna na lunch albo kolację…
Składniki
- 1 puszka 185g tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka 400g kukurydzy konserwowej
- 1 duży pomidor
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula cukrowa
- 4-5 dużych ząbków kiszonego czosnku
- 1/2 strąka żółtej lub czerwonej papryki
- 1 czubata łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- do smaku: sól i mielony pieprz
Opis przygotowania
Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalewy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, przelać krótko wrzątkiem a następnie zimną wodą, osączyć. Paprykę i ogórki także pokroić w dość dużą kostkę. Wszystko wsypać do miski. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zieleninę, posiekany kiszony czosnek, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min. do lodówki. Najlepiej smakuje z ciemnym, razowym pieczywem, przybrana paseczkami ogórka i gałązkami koperku. Cebulę do sałatek sparzam bo taka jest lżej strawna a kiszony czosnek zaostrza smak dania nie powodując jednocześnie późniejszego, dla wielu nie do przyjęcia, zapachu. Podana ilość składników wystarczy na 4-5 sporych porcji.