Sałatka łososiowa z kaparami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- Opakowanie makaronu rurki
- Marchewka
- Jabłko
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- 20 dag wędzonego łososia
- Koperek, szczypiorek
- 3 łyżki kaparów
- 3 łyżki oliwy
- Pieprz, sól
- 1 łyżka octu winnego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia i wystudzenia.
- Marchewkę oczyść, opłucz starannie, osusz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzuć do miski z pokrojonym w podłużnie kawałki jabłkiem. Opłukaną i osuszoną cebule pokrój w cienkie piórka, a szczypiorek w krążki. Dodaj do marchewki z jabłkiem.
- Plasterki wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw razem z wystudzonym makaronem. Umyj po kilka łodyg koperku i szczypiorku, posiekaj. Kapary osącz.
- Na sos utrzyj oliwę z octem winnym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru. Powstałym sosem skrop składniki sałatki. Posyp osaczonymi kaparami, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.