Sałatka łososiowa z kaparami

8 kwietnia 2013, dodał: ulak
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • Opakowanie makaronu rurki
  • Marchewka
  • Jabłko
  • 1 cebula ze szczypiorkiem
  • 20 dag wędzonego łososia
  • Koperek, szczypiorek
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • Pieprz, sól
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

  • Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia i wystudzenia.
  • Marchewkę oczyść, opłucz starannie, osusz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzuć do miski z pokrojonym  w podłużnie kawałki jabłkiem. Opłukaną i osuszoną cebule pokrój w cienkie piórka, a szczypiorek w krążki. Dodaj do marchewki z jabłkiem.
  • Plasterki wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw razem z wystudzonym makaronem. Umyj po kilka łodyg koperku i szczypiorku, posiekaj. Kapary osącz.
  • Na sos utrzyj oliwę z octem winnym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru. Powstałym sosem skrop składniki sałatki. Posyp osaczonymi kaparami, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

 

file1365449751