Sałatka kolorowa
Artykuł zewnętrzny
- składniki:
- 1/2 dużej główki sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka zielonego tzw. węża albo cały mniejszy
- ok. 200 g kukurydzy konserwowej
- 1 marchewka
- 1 mała cebula czerwona
- 2-3 liście sałaty karbowanej (raczej dla ozdoby)
- ok. 3-4 czubatych łyżek posiekanych świeżych ziół – ja dodałam koperek, natkę i cienki szczypiorek
- 1 op. sosu sałatkowego koperkowego Knorr (albo innej firmy) + woda i oliwa w/g przepisu na opakowaniu
- sposób przygotowania:
- Sos przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu mieszając wszystkie składniki w słoiczku, zakręcamy i wstrząsamy energicznie przez kilka sekund. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka), sałatę lodową rwiemy palcami na mniejsze kawałki albo kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ogórka, ze skórką, kroimy w ćwierćplasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, sparzamy. W misce mieszamy sałatę lodową, pomidora, ogórka, marchew, cebulę, osączoną kukurydzę, zioła. Polewamy całość sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy, przybraną liśćmi sałaty karbowanej, jako surówkę do dań obiadowych albo jako przystawkę. Można, jak najbardziej, przygotować samodzielnie sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny i doprawiając go solą, cukrem i mielonym pieprzem.