Sałatka Gyros z kurczakiem
Do przygotowania potrzebujemy :
– niewielkiej kapusty pekińskiej,
– podwójny filet z piersi kurczaka,
– pięć ogórków konserwowych,
– marynowaną cebulkę w słoiku,
– puszkę kukurydzy,
– po jednym strąku czerwonej i żółtej papryki,
– przyprawę do gyrosa,
– sól,
– świeżo zmielony pieprz,
– ketchup i majonez.
Zaczynamy od posiekania kapusty pekińskiej. Ważne, żeby była drobno pokrojona, więc można po prostu zetrzeć ją na tarce (przynajmniej te twardsze części). Odstawiamy ją do osobnej miski. Będzie nam potrzebna później. Możemy teraz przystąpić do przygotowania mięsa. Kroimy piersi w dość drobne kawałki i obtaczamy je bardzo dokładnie w przyprawie do gyrosa i ketchupie. Odkładamy do lodówki, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Kroimy cebulki na pół, korniszony w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Kukurydzę odsączamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kawałki kurczaka a gdy mięso jest już dobre, zdejmujemy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W dużej misce układamy warstwami kapustę pekińską, mięso, majonez, cebulkę, paprykę i ogórki. Postępujemy według tego schematu do momentu, aż skończą się wszystkie składniki. Na samym wierzchu powinna znajdować się kapusta. Sałatka ładnie się prezentuje, jeśli podajemy ją w przezroczystej misie, przez która widać poszczególne warstwy. Połączenie kruchych warzyw i soczystego, aromatycznego mięsa mało której osobie nie przypadnie do gustu.