sałatka gruszkowa z koprem włoskim

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 gruszki
1 bulwa kopru włoskiego
1 główka strzępiastej czerwonej sałaty (lollo rosso)
30 g uprażonych orzechów nerkowca
100 g dowolnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę

Sos:
50 gram sosu włoskiego Prymat
1 łyżki czerwonego octu balsmicznego
150 ml oliwy z oliwek
2 drobno posiekane szalotki

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić na podłużne kawałki.

Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, delikatnie polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...