sałatka gruszkowa z koprem włoskim

6 maja 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 gruszki
1 bulwa kopru włoskiego
1 główka strzępiastej czerwonej sałaty (lollo rosso)
30 g uprażonych orzechów nerkowca
100 g dowolnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę

Sos:
50 gram sosu włoskiego Prymat
1 łyżki czerwonego octu balsmicznego
150 ml oliwy z oliwek
2 drobno posiekane szalotki

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić na podłużne kawałki.

Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, delikatnie polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...