Sałatka egzotyczna z migdałami
Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1 woreczek ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych gruszek
- 10 dag płatków migdałowych
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- vegeta
- 1-2 mandarynki
- kilka liści sałaty
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Filet gotujemy około 10 minut w wodzie z dodatkiem vegety. Wyjmujemy z wywaru i studzimy. Mięso kroimy w małą kostkę, wywar zachowujemy.
2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z masłem. Odcedzamy i studzimy.
3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Morele kroimy w słupki. Sałatę myjemy i dokładnie osuszamy. Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
4. Owoce, mięso, ryż i płatki migdałowe mieszamy z majonezem (trochę płatków odkładamy do dekoracji). Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i układamy wokół sałatki. Kilka wykładamy na wierzch. Posypujemy resztą płatków migdałowych.
5. Do wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy w filiżankach.
Rada:
Do sałatki możemy dodać pokrojone w ćwiartki winogrona.