Sałatka Colesław
Artykuł zewnętrzny
Potrzebne składniki
30 dag białej kapusty
2 marchewki
mała cebula
szklanka mleka
Do sosu:
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
6 łyżek majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej; cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa lekko osolić i oprószyć pieprzem, zalać zimnym mlekiem, wymieszać i zostawić w lodówce pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie przelać mleko do kubeczka, dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie ubić. Wlać sos do kapusty, wymieszać i wstawić salaterkę pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypać surówkę natką pietruszki.