Mus z truskawek

5 września 2011, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Potrzebne składniki

50 dag truskawek
pół szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
2/3 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki posiekanych orzechów
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

Żelatynę moczyć przez 10 minut w 2 łyżkach wody. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. 10 truskawek zostawić do dekoracji, a pozostałe przetrzeć przez sito. Zagotować mleko i nieco przestudzić. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do mleka, energicznie mieszając. Do żelatyny dodać kilka łyżek gorącej wody, a gdy się rozpuści, wlać ją do gorącego mleka, wymieszać. Masę mleczno-jajeczną, zagęszczoną żelatyną, ubijać, aż zgęstnieje. Białka ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Ubić śmietanę, kilka łyżek przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę wymieszać ostrożnie z przecierem truskawkowym, kremem mleczno-jajecznym oraz pianą z białek.
Przełożyć do ładnej szklanej miseczki i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, udekorować truskawkami, rozetkami bitej śmietany… 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...