Wyśmienita i wyrazista w smaku sałatka chrzanowa to idealny pomysł na przekąskowy stół szwedzki, imprezową przystawkę czy danie kolacyjne. Jej ostry smak to zasługa nie tylko chrzanu, ale też papryczki chili, która niczym wisienka na torcie zwieńcza i dekoruje naszą potrawę. Do sałatki można oczywiście dodać ulubione zioła np: natkę pietruszki, szczypiorek, koperek itp. Posmakuj naszej propozycji z chrupiącą bagietką. Ten ostry w smaku korzeń zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Poza tym wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę, mangan oraz fitoncydy – naturalne substancje bakteriobójcze. Ma właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu.
składniki:
5 jajek
30 dag żółtego sera
puszka kukurydzy
czerwona fasola z puszki
pierś z kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka
olej do smażenia
szczypiorek
sos: 5 łyżek majonezu, 7 łyżek jogurtu naturalnego, 9 łyżeczek chrzanu
Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jajka ugotować na twardo, obrać. Jajka pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać a kukurydzę i fasolę osączyć z wody. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć na złoto na oleju, oprószyć przyprawami, ostudzić. Wykonać sos: wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Składniki sałatki wyłożyć do salaterki, dodać sos, posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.