Sałatka caprese z włoską ciabattą

31 lipca 2012,
dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Potrzebujesz:

  • Ciabattę Włoską Specjalność Dan Cake
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 250 g sera mozzarella
  • kapary 1  łyżeczka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • sól i pieprz – do smaku
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

  • Ciabattę wkładamy do piekarnika i opiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni
  • Kroimy pomidory w półplasterki
  • Tak samo kroimy ser mozzarella
  • Układamy ser i  pomidory na przemian na talerzu
  • Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
  • Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
  • Posypujemy  bazylią
  • Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.

Smacznego!

file1343726418



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...