Sałatka arbuzowa

12 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Sałatka z grillowanego arbuza, rukoli i sera

Składniki:
½ arbuza bez nasion
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól koszerna
2 szklanki świeżej młodej rukoli, umytej i wysuszonej
1 kubek sera koziego, najlepiej francuski Chevre
świeży drobno zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Ostrym nożem pociąć arbuza na 8 kwadratów, około 3 na 3 cm. Wlać ocet do małego rondelka i gotować na wolnym ogniu. Gotować do zredukowania i otrzymania gęstej konsystencji syropu. Rozgrzać grill, ruszt nasmarować oliwą. Plastry arbuza też skropić oliwą i piec na małym ogniu z każdej strony około 2 min., (aż pojawią się charakterystyczne znaki). Zdjąć z rusztu i delikatnie posolić. Ułożyć rukolę na talerzu, a następnie grillowany kawałek arbuza (w centrum). Na arbuzie położyć łyżkę rozdrobnionego sera i rukolę. Dodać kolejny kawałek arbuza i następną łyżkę sera oraz rukolę. Na koniec lekko pokropić sałatkę oliwą z oliwek i syropem balsamicznym. Posypać pieprzem i natychmiast podawać.



FORUM - bieżące dyskusje

Jak przygotować piersi do karmienia…
Najlepiej odezwać się do specjalistki. Jeśli jesteście z okolic Wrocławia to polecam Annę...
Opieka nad dzieckiem/żłobek/klub dz…
Obecnie to już blisko 2000, bo nie ma chętnych do zajmowania się cudzymi dziećmi.
CH Plejada - Bytom
Obym nie musiała chodzić po wielkich halach... Wolę wejść i kupić od razu.
Socjopata - jak z nim wytrzymać?
Lepiej nie zostawać z takim sam na sam☺