Sałatka arbuzowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
½ arbuza bez nasion
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól koszerna
2 szklanki świeżej młodej rukoli, umytej i wysuszonej
1 kubek sera koziego, najlepiej francuski Chevre
świeży drobno zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ostrym nożem pociąć arbuza na 8 kwadratów, około 3 na 3 cm. Wlać ocet do małego rondelka i gotować na wolnym ogniu. Gotować do zredukowania i otrzymania gęstej konsystencji syropu. Rozgrzać grill, ruszt nasmarować oliwą. Plastry arbuza też skropić oliwą i piec na małym ogniu z każdej strony około 2 min., (aż pojawią się charakterystyczne znaki). Zdjąć z rusztu i delikatnie posolić. Ułożyć rukolę na talerzu, a następnie grillowany kawałek arbuza (w centrum). Na arbuzie położyć łyżkę rozdrobnionego sera i rukolę. Dodać kolejny kawałek arbuza i następną łyżkę sera oraz rukolę. Na koniec lekko pokropić sałatkę oliwą z oliwek i syropem balsamicznym. Posypać pieprzem i natychmiast podawać.
Ostrym nożem pociąć arbuza na 8 kwadratów, około 3 na 3 cm. Wlać ocet do małego rondelka i gotować na wolnym ogniu. Gotować do zredukowania i otrzymania gęstej konsystencji syropu. Rozgrzać grill, ruszt nasmarować oliwą. Plastry arbuza też skropić oliwą i piec na małym ogniu z każdej strony około 2 min., (aż pojawią się charakterystyczne znaki). Zdjąć z rusztu i delikatnie posolić. Ułożyć rukolę na talerzu, a następnie grillowany kawałek arbuza (w centrum). Na arbuzie położyć łyżkę rozdrobnionego sera i rukolę. Dodać kolejny kawałek arbuza i następną łyżkę sera oraz rukolę. Na koniec lekko pokropić sałatkę oliwą z oliwek i syropem balsamicznym. Posypać pieprzem i natychmiast podawać.