Sałamacha – przepis | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałamacha – przepis

31 maja 2011, dodał: vk
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • baleron
  • szynka tradycyjna, gotowana (w siatce)
  • polędwica sopocka
  • boczek surowy wędzony
  • 10 jaj
  • biała kiełbasa
  • chrzan
  • ocet

PRZYGOTOWANIE:

Trudno mówić tu o proporcjach, ponieważ im więcej tym lepiej (!) przy 10 jajkach należy wziąć pod uwagę cztery osoby do posiłku i wg jaj kierować się tym, ile dodać wędlin. Wymienione składniki należą do podstawowych! Im więcej i bardziej różnorodnie tym lepiej. Wszystko kroimy i łączymy razem, sekret tkwi w tartym chrzanie z laski, którego absolutnie nie wolno trzeć na tarce! Trzeba wykrzesać z siebie trochę siły, cierpliwości i inwencji trąc obraną laskę ostrym nożem na wiórki, trzeba przekazać daniu trochę swojej energii. Jajka można ugotować dzień wcześniej, ale obieramy je i kroimy (w ósemki) w dniu, w którym podajemy danie. Ponieważ jest to potrawa Wielkanocna, wszystko wykonujemy razem, rodzinnie, rano. Boczek należy wcześniej ugotować, tak jak i białą kiełbasę. Na koniec skropić octem, najlepiej smakuje z ćwikłą i sosem chrzanowym oraz oczywiście chlebem :)



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...