Sałamacha – przepis
SKŁADNIKI:
- baleron
- szynka tradycyjna, gotowana (w siatce)
- polędwica sopocka
- boczek surowy wędzony
- 10 jaj
- biała kiełbasa
- chrzan
- ocet
PRZYGOTOWANIE:
Trudno mówić tu o proporcjach, ponieważ im więcej tym lepiej (!) przy 10 jajkach należy wziąć pod uwagę cztery osoby do posiłku i wg jaj kierować się tym, ile dodać wędlin. Wymienione składniki należą do podstawowych! Im więcej i bardziej różnorodnie tym lepiej. Wszystko kroimy i łączymy razem, sekret tkwi w tartym chrzanie z laski, którego absolutnie nie wolno trzeć na tarce! Trzeba wykrzesać z siebie trochę siły, cierpliwości i inwencji trąc obraną laskę ostrym nożem na wiórki, trzeba przekazać daniu trochę swojej energii. Jajka można ugotować dzień wcześniej, ale obieramy je i kroimy (w ósemki) w dniu, w którym podajemy danie. Ponieważ jest to potrawa Wielkanocna, wszystko wykonujemy razem, rodzinnie, rano. Boczek należy wcześniej ugotować, tak jak i białą kiełbasę. Na koniec skropić octem, najlepiej smakuje z ćwikłą i sosem chrzanowym oraz oczywiście chlebem :)