S. Mansfield: Domowe alkohole – recenzja

3 grudnia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Scott Mansfield:

Domowe alkohole

Niegdyś domowy wyrób alkoholi był powszechny, dziś znów wraca do łask, bowiem trudno nie docenić walorów domowego wina czy piwa, warzonego we własnej kuchni i przechowywanego w ciemnej piwniczce. Niemal każda dobra gospodyni chciałaby potrafić zrobić wspaniałą owocową nalewkę, która będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu, czy miodu, który doskonale rozgrzewa w chłodne zimowe dni.

Wyrób alkoholi w domowych warunkach to same zalety. Po pierwsze smakuje o wiele lepiej, mamy wpływ na to, co znajdzie się w takim wyrobie, możemy też zaskoczyć naszych gości własnymi umiejętnościami, kolorem, smakiem i oryginalnością, które trudno odnaleźć nawet w najlepszym sklepie. Domowe alkohole autorstwa S. Mansfielda, to ciekawy poradnik, który w prosty i bardzo przystępny sposób zapoznaje nas z tajnikami wyrobu domowych alkoholi. Książka jest wspaniałym pomysłem na prezent dla osoby, która dopiero zamierza zacząć wyrabiać domowe nalewki, ale i dla takiej, która miała już z domowymi alkoholami do czynienia, ale chciałaby dowiedzieć się jeszcze więcej. Poradnik umożliwia przygotowanie w łatwy, przyjemny sposób, w warunkach domowych, wspaniałych win owocowych, jarzynowych i ziołowych, smakowych nalewek, domowego piwa i napojów piwnych, wspaniałego miodu pitnego oraz kwasu chlebowego.

W części wstępnej autor podaje szczegółowe informacje dotyczące składników nastawu, technik wyrabiania, pożywek, cukrów, aromatów i dodatków. Autor wskazuje też, jakie sprzęty są dla nas niezbędne w domowej winiarni, a bez jakich możemy sobie bez problemu poradzić, opisuje również etapy fermentacji, bowiem równie ważne jak rodzaj nastawu jest jego odpowiednie klarowanie i dojrzewanie. W książce znajdziemy też bardzo szczegółowe informacje dotyczące proporcji składników i czynników, które mają wpływ na sukces domowego wyrobu alkoholi. Wszystko jest tak prosto i zrozumiale opisane, że bez od razu nabiera się wiary we własne siły. Dodatkowym plusem tej publikacji są ciekawostki zebrane przed przepisami oraz praktyczny słownik terminów znajdujący się na końcu książki. To prawdziwa skarbnica wiedzy na temat domowego alkoholu.

W książce znajdziemy oryginalne pomysły m.in. na wina owocowe, w tym: wino jabłkowe, wino morelowe, wino figowe, czy wino z granatów, wina jarzynowe, np. wino z pomidorów, wino z jalapeno, a także receptury na wino z rodzynek, wino z mniszka lekarskiego, wino ryżowe, czy wino herbaciane. Dzięki tej książce możliwe stanie się samodzielnie zrobienie miodów pitnych, w tym miodu jabłkowego, miodu miętowego, miodu różanego, korzennego, truskawkowego czy śliwkowego. Znajdziemy tu również pomysły na cydry i perry z różnymi nutami smakowymi, a także przepisy na domowe piwa, w tym: ziołowe ale, piwo imbirowe, piwo sumakowe, piwo świerkowe czy piwo z persymony. Wśród nalewek znajdziemy natomiast przepisy na: nocino, rodolio, limoncello, nalewkę anyżową, likier fiołkowy, malinówkę czy absynt. Przygotowanie tych domowych rarytasów z książką S. Mansfielda wcale nie jest trudne, a możemy zrewolucjonizować domowy barek lub zaskoczyć naszą ukochaną teściową fantastyczną nalewką lub likierem.

Książka jest vademecum łatwych i sprawdzonych przepisów, a także fantastycznych pomysłów na alkohole oryginalne. To idealna książka dla osób, które chcą poznać sekrety sztuki wyrabiania wspaniałych domowych napojów alkoholowych i cieszyć się smakiem samodzielnie uwarzonego piwa lub kilkuletniej nalewki z własnej piwniczki. Wystarczy spróbować, a później już tylko rozwijać swoje hobby.

Polecamy serdecznie