Rzymski garnek jak w nim piec? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rzymski garnek jak w nim piec?

3 września 2010, dodał: kamil
Artykuł zewnętrzny

– przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów,
– przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut,
– Uwaga !!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
– gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec kontaktu naczynia z zimnym podłożem,
– po użyciu garnek należy umyć w ciepłej wodzie.
Uwaga nie używać płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia. – po użyciu należy przechowywać otwarte naczynie w przewiewnym miejscu tak aby mogło swobodnie wysychać,
– w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
– po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia,
– czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić (wymaga dłuższego pieczenia) od czasu pieczenia w innych naczyniach.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

nasze ciuchy
Ja bardzo chętnie oddam ,wymienię swoje ciuchy, zwłaszcza te w których już nie chodzę.
Mydełka
Najlepiej mydła stosować wraz z delikatniejszymi środkami myjącymi. I wybierajmy te naturalne, pozbawione drażniących...
Kinesiotaping
Kinesiotaping, inaczej plastrowanie dynamiczne, to metoda terapeutyczna, która wykorzystywana jest przede wszystkim przez fizjoterapeutów....
ceny perfum
Ja kupuję perfumy do stu zł właśnie...