Smażone rzodkiewki z koperkiem

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie wiem czemu utarło się przekonanie, że rzodkiewkę jada się tylko na surowo.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 30 średniej wielkości rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku ( ok. 5 łyżek pokrojonego )
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny
  • 2/3 szklanki wody

Rzodkiewki oczyścić , umyć i pokroić na ćwiartki.W garnku o grubym dnie ( lub w woku, lub na patelni o grubym dnie ) rozgrzać olej i masło. Wrzucić rzodkiewki  Smażyć mieszając 10 minut. Posypać cukrem i lekko karmelizować.  Podlać wodą. Osolić. Dusić aż woda odparuje. Wsypać koper. Doprawić rzodkiewki sokiem z cytryny, solą i jeśli trzeba jeszcze szczyptą cukru.

Jarzynka jest lekko pikantna, smaczna i ma piękny jasno różowy kolor .

file1306827656



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz