Ryże Britta – opinia testerki

1 września 2012, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

Hej Dziewczyny:)

Jakiś czas temu otrzymałam za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie zestaw 5 rodzajów ryży marki Britta do testów konsumenckich:)

W zestawie znalazły się:

– ryż biały

– ryż brązowy

– ryż jaśminowy

– ryż dziki

– ryż parboiled

Wszystkie rodzaje ryży po ugotowaniu są sypkie, ziarenka nie lepią się ze sobą, tak jak w przypadku innych marek ryży. Jest to wielki plus, zarówno gdy chcemy przygotować sałatki z ryżem, czy jakieś dania obiadowe, do których ryż byłby dodatkiem zamiast ziemniaków. Nie polecam tych ryży do robienia domowego sushi, do tego rodzaju dań potrzebny jest ryż, który się lepi ze sobą.

Dodatkowo na każdym opakowaniu znajdziemy bardzo oryginalne przepisy na sałatki z ryżem, dania mięsne i dania warzywne z ryżem jako dodatkiem i w roli głównej.

Najbardziej z całego zestawu zaciekawił mnie ryż dziki. Nigdy go nie jadłam, a dodatkowo zaciekawił mnie swoim czarno-brązowym kolorem.

Jednak do pierwszego dania użyłam ryżu Parboiled i zrobiłam z niego

Sałatkę z wędzonym kurczakiem, ananasem i kukurydzą

Składniki:

– wędzony kurczak (np. paczkowane udka:)

– puszka kukurydzy

– puszka ananasa

– 100 g ryżu

– duża śmietana 18%

– dwie stołowe łyżki majonezu

Przygotowanie:

Ryż gotujemy i czekamy, aż wystygnie. Wędzonego kurczaka oraz ananasa kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z zimnym ryżem. Dodajemy kukurydzę ( ja dodałam całą, bo ją uwielbiam:). Do śmietany dodajemy dwie łyżki stołowe majonezu i mieszamy. Dodajemy śmietanę z majonezem do naszych składników i mieszamy:)

Drugą potrawą, jaką zrobiłam, była również sałatka – ale tym razem z ryżem jaśminowym:)

Sałatka z ryżem, rodzynkami i kukurydzą

Składniki:

– puszka kukurydzy

– garść rodzynek

– 100 g ryżu

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie:) Namaczamy rodzynki w soku z ananasa (zostawiłam sobie sok z poprzedniego przepisu:) Gotujemy ryż i czekamy aż wystygnie. Dodajemy do ryżu kukurydzę oraz rodzynki, dokładnie mieszamy i możemy wcinać:)

A na koniec zostawiam Was z pomidorową mojej babci, przepis jest tajny, więc nie mogę go Wam zdradzić, ale z białym ryżem była przepyszna:)

Dziękuję portalowi Uroda i Zdrowie oraz firmie SAWEX – dystrybutorowi ryży Britta – za możliwość testowania tych niesamowitych ryzży:) Buziaczki i do następnego:*

Testowała:

Paulina



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz