Ryż zapiekany z jabłkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 woreczki ryżu
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy mały
- 1/2 szkl. słodkiej śmietanki (12%)
- jabłka (ilość wg uznania lub mus jabłkowy) – u mnie 8 szt.
- ew. cynamon do smaku
Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki i lekko podgotować (podsmażyć). Ryż ugotować, dodać do niego masło, wymieszać i odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ostudzonego ryżu dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu układać kolejno: ryż – jabłka – ryż – jabłka – ryż itd. Na koniec całość polać słodką śmietanką. Naczynie wstawiamy do piekarnika, który nastawiamy na 180OC i zapiekamy ok. 25- 30 min od momentu nagrzania piekarnika do tej temperatury.
Podajemy posypane cynamonem i jeśli komuś za mało słodkie cukrem, oczywiście można cynamonem posypać jabłka przed zapiekaniem.