Ryż zapiekany z jabłkami

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny
Składniki:

  • 4 woreczki ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki (12%)
  • jabłka (ilość wg uznania lub mus jabłkowy) – u mnie 8 szt.
  • ew. cynamon do smaku
Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki i lekko podgotować (podsmażyć). Ryż ugotować, dodać do niego masło, wymieszać i odstawić. Jajka ubić z  cukrem na puszystą pianę. Do ostudzonego ryżu dodać masę jajeczną i  delikatnie wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu układać kolejno: ryż – jabłka – ryż – jabłka – ryż itd. Na koniec całość polać słodką śmietanką. Naczynie wstawiamy do piekarnika, który nastawiamy na 180OC i zapiekamy ok. 25- 30 min od momentu nagrzania piekarnika do tej temperatury.
Podajemy posypane cynamonem i jeśli komuś za mało słodkie cukrem, oczywiście można cynamonem posypać jabłka przed zapiekaniem.

file1310751838