Ryż z warzywami i ziołami

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny
Danie jest proste, niedrogie, a efekt bardzo smaczny! Jest podobne do leczo, jednak bez mięsa, w wersji wegetariańskiej. Idealnie komponuje się z  ryżem, zarówno białym jak i wzbogaconym o kurkumę, curry oraz parmezan.

Składniki na 5-6 dużych porcji:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1/2 kabaczka małego (lub cukinia)
  • 2 świeże ogórki
  • słodka i ostra papryka
  • ulubione świeże zioła: lubczyk, bazylia, oregano
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 woreczki ryżu
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Można zrobić ryż z kurkumą, przepis poniżej.
Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w kostkę lub paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki.  Kabaczka i ogórki obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Cebulę w piórka zszatkować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Przełożyć do garnka, następnie dodać paprykę, ogórki i kabaczka. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Doprawić do smaku cukrem, sproszkowaną papryką, pieprzem oraz ulubionymi ziołami – u mnie lubczyk, bazylia, oregano.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

file1310751742