Ryż z warzywami i ziołami
Artykuł zewnętrzny
Danie jest proste, niedrogie, a efekt bardzo smaczny! Jest podobne do leczo, jednak bez mięsa, w wersji wegetariańskiej. Idealnie komponuje się z ryżem, zarówno białym jak i wzbogaconym o kurkumę, curry oraz parmezan.
Składniki na 5-6 dużych porcji:
Składniki na 5-6 dużych porcji:
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cebula
- 1,5 kg pomidorów
- 1/2 kabaczka małego (lub cukinia)
- 2 świeże ogórki
- słodka i ostra papryka
- ulubione świeże zioła: lubczyk, bazylia, oregano
- pieprz
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 woreczki ryżu
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Można zrobić ryż z kurkumą, przepis poniżej.
Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w kostkę lub paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Kabaczka i ogórki obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Cebulę w piórka zszatkować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Przełożyć do garnka, następnie dodać paprykę, ogórki i kabaczka. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Doprawić do smaku cukrem, sproszkowaną papryką, pieprzem oraz ulubionymi ziołami – u mnie lubczyk, bazylia, oregano.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.