Ryż z suszonymi pomidorami

23 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

ryż z suszonymi pomidorami i parmezanem:

– 10 dag suszonych pomidorów (nie z oliwy)
– 2,5 szklanki bulionu drobiowego
– 1 szklanka posiekanej cebuli]
– roztarty zabek czosnku
– 4 łyżki oliwy
– szklanka ryżu arborio
– 1/4 szklanka starego parmezanu
– natka pietruszki

wlać szklankę wody do rondelka, wrzucić pomidory i podgrzewać minutę. Osączyć i posiekać pomidory, a wodę wlać do garnka i wymieszać z bulionem, zagotować i pozostawic na małym ogniu. W dużym garnku zeszklić cebulę i czosnek na oliwie, wsypać ryż i gotować około minuty, cały czas mieszając. Dodać pomidory, wymieszać, wlać chochelkę bulionu. Gotować, mieszając aż ryż wchłonie cały bulion. Ponownie wlać chochelke bulionu i tak dalej, aż skończy się bulion a ryż będzie miękki, zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem, przyprawić do smaku sola i pieprzem, posypać natką i podawać.